Arretjescake van witte chocolade en speculaas

Ingrediënten Arretjescake:

400 gram witte chocolade | 200 gram ongezoete slagroom | 150 gram suiker | 100 gram boter van Puur Vechtdal Zuivel (De Baander Hardenberg) | 200 gram brok speculaas van Èchte Bakker Olsman (Hardenberg)

Bereidingswijze:

Doe de slagroom, boter en suiker bij elkaar in de pan. Laat dit op zacht vuur verwarmen totdat de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en voeg hierna de witte chocolade toe, liefst al in fijne stukken. Roer met een spatel door totdat de chocolade 1 geheel is geworden met het roommengsel. Verkruimel de speculaas tot kleinere stukken en meng dit met het chocolademengsel. Stort dit in een ingevet bakblik en zet dit onder druk weg in de koelkast voor ten minste 24 uur.

Ingrediënten stoofpeertjes:

4 gieser wildeman stoofpeertjes | 200 gram suiker | 200 ml rode wijn | 150 ml rode port | 1 sinaasappel | 2 kruidnagels | 1 kaneelstokje | 1 steranijs | 1 el maïzena

Bereidingswijze:

Schil de peertjes en laat het steeltje eraan zitten. Verwijder het klokhuis vanaf de onderkant met een (parisienne)boor. Zet de peertjes in een pan en voeg de suiker, wijn, port, sinaasappelschil, kruidnagel, kaneelstokje en de steranijs toe. Halveer de sinaasappel en knijp het sap eruit en voeg het sap toe aan de peertjes. Breng de peertjes aan de kook en kook ze op laag vuur in circa 30 minuten gaar. Haal de peertjes uit het vocht en breng het vocht opnieuw aan de kook. Roer de maïzena aan met een scheutje water en roer de maïzena door het perenvocht. Kook het vocht circa 5 minuten en haal de pan van het vuur. Zet de peertjes in het vocht en laat ze afkoelen.

Ingrediënten yoghurt hangop met bosbessen:

1 liter boerenyoghurt van Puur Vechtdal Zuivel (De Baander Hardenberg) | Poedersuiker | Bosbessencompote van “de Bessentuin” (De Baander Hardenberg).

Bereidingswijze:

Doe een theedoek (bij voorkeur glazendoek) over een bolzeef en plaats de zeef in een beslagkom. Giet de yoghurt in de theedoek en laat dit 24 uur “uithangen” in de koelkast. Breng de volgende dag deze stevige yoghurt (= hangop) op smaak met poedersuiker. Let op niet te veel, zodat de zure smaak van de yoghurt behouden blijft. De bosbessecompote kun je door de yoghurt mengen, maar ook apart serveren.

Presentatie

Neem vier mooie borden. Haal de arretjescake uit het bakblik en snijd plakken van ongeveer 1 cm dik af. Snijd deze tot driehoeken (of mbv stekertje andere vormen, bv kerststerren of kerstbomen) en leg deze in een mooie presentatie op het bord. Bepaal zelf de hoeveelheid, de rest van de arretjescake kan heel goed bewaard worden. Plaats er een stoofpeertje (na uitlekken) rechtop bij. Maak van de hangop mbv een ijslepel een mooie bol en leg deze tegen het peertje aan. En doe een eetlepel bosbessencompote hierover heen. Voor een extra feestelijk geheel zijn diverse garneringen mogelijk bv chocoladesschotsen, poedersuikerstrooisel of èchte kerstgarnering.